fbpx
Головна » Блог » Типові помилки при укладанні стяжки, або чому стяжка тріскається

Типові помилки при укладанні стяжки, або чому стяжка тріскається

потріскана стяжка
Привіт. Сьогодні розкажемо, які типові помилки бувають у недосвідчених майстрів при укладанні стяжки, і до яких наслідків це призводить. На початку зазначимо, що правильно виконана стяжка служить десятками років. Не тріскається, не сиплеться, витримує всі проєктні навантаження. Не варто думати, що якісну стяжку здатен зробити кожен любитель – подумаєш, велике діло, замісив, розрівняв і готово. Аж ніяк. Річ у тім, що у стяжці в процесі дозрівання відбуваються певні фізико-хімічні процеси. Як і для будь-якої реакції, для хорошого результату важливі кілька складових:
  • пропорції інгредієнтів;
  • температура;
  • вологість.
Але й цього не достатньо для того, щоб стяжка була надійною та міцною. Розповсюджені помилки, що можуть призвести до швидкого руйнування стяжки, це:
  1. Недостатня товщина шару.
  2. Нестабільна основа.
  3. Підтоплення основи знизу.
  4. Недотримання режиму висихання стяжки.

Детально про причини руйнування стяжки

У тих випадках, коли кладуть чорнову стяжку на ґрунт, треба гарно підготувати основу, зокрема, добре ущільнити щебінь, додати армувальні елементи, наприклад, сітку з арматури тощо. Якщо цього не зробити, з часом основа “попливе”, а стяжка почне кришитися. Іноді буває так, що основа дуже вбирає вологу через близькі грунтові води чи підтоплення. Від цього може набрати зайвої вологи й стяжка, і теж почати руйнуватися. Щоб такого не трапилось, треба робити гідроізоляцію. Як ви могли бачити в наших численних відео, гідроізоляцію й армування ми також робимо при укладанні стяжки на теплу підлогу. Це пов’язано з тим, що наявність теплопровідної системи у товщі стяжки викликає її теплове розширення. Ми використовуємо пластифікатори для надання більшої пластичності розчину, та арматуру задля створення додаткових вузлів кристалізації та міцності. Найчастіше зустрічається руйнування стяжки у тих випадках, коли не був дотриманий режим догляду за нею у процесі висихання. Ми вже писали, як правильно доглядати за стяжкою. Нагадаємо: свіжу стяжку треба перші кілька днів поливати! Про малу товщину годі й говорити. Нам здається, що це очевидні речі — надмірно тонка стяжка просто не витримає механічних навантажень і почне тріскати. Між тим, механічні навантаження: меблі, побутова техніка, наша повсякденна діяльність — все це чинить механічний тиск на підлогу і, відповідно, на стяжку. Не можна економити на матеріалах і робити надто тонкий шар стяжки! Зауважимо ще один нюанс: іноді люди вважають, що чим більше цементу є в суміші для стяжки, тим вона буде міцніша. Але це не так. При приготуванні розчину важливо дотримуватись правильних пропорцій, тільки тоді стяжка буде тужавіти рівномірно і правильно. Завелика кількість цементу теж може призвести до тріскання стяжки. Ось так коротенько про те, які помилки роблять горе-майстри. Потім людям доводиться все переробляти. Звертайтесь одразу до професіоналів!

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Contact Us

Введіть текст заголовка

Безкоштовна
консультація та замір

    Бесплатная
    консультация и замер

      Безкоштовна
      консультація та замір